Wat is hyaluronzuur en hoe werkt het?
Een flesje met skincare die hyaluronzuur bevat

Iedereen heeft al wel eens gehoord van hyaluronzuur, tegenwoordig een supergehypet ingrediënt! De stof zit van nature in onze cellen en werkt als een smeermiddel in onze gewrichten, huid, haar, ogen en zenuwen zodat die niet uitdrogen. Slim van ons lichaam, toch? Vaak doet dat zuur mooi zijn werk, maar niet altijd. Daarom moet je het op de juiste manier gaan gebruiken. In deze blogpost vertel ik je graag hoe.

Wat doet hyaluronzuur nu eigenlijk juist? 

Simpel gezegd: hyaluronzuur houdt van vocht! De stof gaat vocht vasthouden en aantrekken, dat doet het bijvoorbeeld ook met het vocht dat in de lucht aanwezig is. Smeer je een natte toner op je gezicht? Dan zal het zuur zich daaraan binden.

Hyaluronzuur is een grote molecule

‘Wat bedoel je daar nu mee, Renée?’, hoor ik je denken. Wel, hoe groter een molecule is, hoe slechter die wordt opgenomen door de huid. Hyaluronzuur is een grote molecule waardoor ze niet door de huidbarrière raakt. Wat gaat het dan wel doen? Het middeltje heeft een vochtvasthoudende functie op de huid. Dat gaat ervoor zorgen dat het vocht dat in de huid aanwezig is, langer blijft zitten.

Naast hyaluronzuur bestaat er ook de geconcentreerde vorm van het zuur: sodium hyaluronate. Die stof is een pak kleiner in moleculaire grootte waardoor ze dieper in de huidlagen raakt en gaat daar dan ook effectiever werken. Deze vorm heeft echter minder effect op je bovenste huidlaag.

Hoe gebruik je hyaluronzuur het best?

Bij het gebruik moet je op een aantal dingen letten:

  • Gebruik het niet bij een droog klimaat. Hyaluronzuur gaat dan vocht zoeken, maar zal het niet vinden in de lucht dus zal het halen uit je diepere huidlagen. In dat geval gaat hyaluronzuur je huid net uitdrogen in plaats van hydrateren. Niet de bedoeling! Een goed voorbeeld van wanneer je hyaluronzuur best niet gebruikt is op het vliegtuig. De luchtvochtigheid is namelijk laag als je hoog in de lucht bent. Ga je dus op reis met het vliegtuig? Smeer dan een product zonder hyaluronzuur!
  • Breng het product altijd aan op een vochtige huid. Zoals ik hierboven al vermelde, gaat het zuur zich binden aan vocht. Als je jouw hyaluroncrème of -serum aanbrengt, zorg er dan voor dat je huid nog vochtig is van je lotion/toner/tonic.


LET OP! Heb je een droge huid en wil je hyaluronzuur gaan gebruiken? Check dan of er ook andere hydraterende werkstoffen in zitten, zoals glycerine, squaleen of shea butter. Dat zijn ingrediënten die een ‘laagje’ achterlaten op de huid en meer comfort gaan geven.

Wil je een hyaluronzuurcrème of -serum gaan gebruiken? Zorg dan dat je het op de juiste manier toepast zoals hierboven beschreven. 😉 In mijn webshop vind je trouwens verschillende producten met hyaluronzuur, zoals de Hydra treatment en de Hydra balm. Probeer ze zelf eens uit!

DC Balance

Let’s connect!

Fijn dat je mijn blog leest. 
Wil je graag nog wat meer te weten komen? 
Volg mij dan zeker op instagram (dc.balance) 
of op facebook (schoonheidssalon DC Balance)

Lieve groetjes
Renée