Wat is acne nu juist?
Wat is acne?

Acne is een huidprobleem dat de laatste tijd heel veel voorvalt, maar wat is het juist en hoe krijg je het? Daar geef ik je graag wat meer info over, zodat je begrijpt waarom die vervelende puistjes voorkomen en hoe je ervan af raakt.

Oorzaak van acne

Acne kan je op verschillende manieren ervaren, zoals mee-eters, puistjes en pijnlijke onderhuidse bultjes. Het komt het meeste voor op het gezicht en op de rug. Maar wat is nu juist de oorzaak? Acne ontstaat door verstoppingen van de haarzakjes, wat kan gebeuren door te veel talgproductie, dode huidcellen en een te hoge aanwezigheid van bacteriën.

Waarom krijgen we acne?

Het is moeilijk om de exacte oorzaak van acne te vinden, omdat er veel verschillende aanleidingen kunnen zijn. Vaak gaat het om een combinatie, wat het achterhalen van de precieze triggers nog moeilijker maakt. Dit zijn enkele veel voorkomende oorzaken:

  • Luchtvervuiling 🚗 Onze huid produceert meer talg wanneer ze zichzelf wil beschermen tegen invloeden van buitenaf (zoals uitlaatgassen). Als onze huid te veel talg gaat produceren, kunnen je poriën verstoppen en krijg je acne.

  • Zonnestralen ☀️ Ja, ook de zon kan bij sommigen acne veroorzaken. Zonlicht kan je huid doen uitdrogen waardoor ze gedehydrateerd raakt. Die dehydratie zorgt dat je talg dikker gaat worden en moeilijker weg raakt uit de huid. De zon gaat ook de bovenste laag (ook wel bekend als de opperlaag) van de huid verdikken en zo kunnen de dode huidcellen moeilijker afschilferen waardoor je poriën kunnen verstoppen. Meestal merk je dit een aantal dagen na het zonnebaden op, omdat je dan puistjes krijgt.

  • Hormonen 😣 We hebben allemaal wel eens last van die vervelende hormonen en bij sommigen kan dat voor puistjes zorgen. Dat is mogelijk tijdens de puberteit, zwangerschap, menopauze of bij het veranderen van anticonceptie. Bij die schommelingen kan de talgproductie verhogen en zo krijg je meer kans op een vette huid of puistjes.

  • Genetisch bepaald 👪 Als er bij jou in de familie acne voorkomt, is er een verhoogde kans dat je het ook krijgt, maar hier zijn zeker oplossingen voor!

  • Voeding 🫐 Slechte voeding kan acne triggeren. Dit is (gek genoeg) nog niet wetenschappelijk bewezen, maar believe me: het heeft echt invloed! Zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index kunnen acne verergeren. Ons eten is tegenwoordig ook zo bewerkt dat het zeker voor acne kan zorgen.

    Over voeding schrijf ik binnenkort nog een blogpost, dus hou mijn website in de gaten!

  • Stress 😖 Deze boosdoener zorgt voor zoveel lichamelijke klachten dat het je waarschijnlijk niet verbaast dat acne hier ook een gevolg van kan zijn. Stress kan zorgen voor hormonale veranderingen waardoor dit op zijn beurt weer puistjes kan veroorzaken.

  • Foute cosmetica 🧴 Het gebruiken van de foute skincare kan heel wat mis doen aan je gezicht. Het kan de poriën juist meer gaan verstoppen en de huidbarrière kapotmaken waardoor je acne krijgt. Kies voor een product waar geen uitdrogende alcohol in zit en dat niet te agressief gaat werken op je huid. Ook make-up kan acne verergeren. Kies daarom altijd voor een minerale soort zodat je huid kan blijven ademen.

Wat is belangrijk bij het verzorgen van je acne?

HYDRATATIE

Gebruik producten die gaan hydrateren en waar ceramides in zitten. Als je huid niet gehydrateerd is, kan ze niet herstellen en dat is net enorm belangrijk bij puistjes! Bij een tekort aan hydratatie heb je ook meer kans op littekens. Gebruik daarom altijd een hyaluronserum.

EXFOLIËREN

Exfoliëren is belangrijk bij puistjes, en dan denk je misschien al direct aan een peeling met korrel, maar dat raad ik juist af! Je hebt ook een exfoliant zonder korrel, zoals salicylzuur en glycolzuur, en die kun je gaan gebruiken in je dagcrème of serum.

Salicylzuur gaat ontstekingsremmend werken en talgpropjes die vast zitten oplossen. Daarom gebruik ik de double fight van NOON

Melkzuur is een alfahydroxyzuur, ook wel bekend als een AHA, en gaat exfoliërend werken. Het verwijdert de dode huidcellen, waardoor verstopte poriën worden voorkomen. Op die manier helpt melkzuur bij het verminderen van mee-eters en puistjes. In deze intensive hydrogel zit 10% melkzuur.

Kan je wat meer hulp gebruiken bij het bestrijden van je acne? Maak een afspraak

Wil je van je puistjes af? Boek dan een acnebehandeling bij mij in het salon en ik zal er alles aan doen om korte metten te maken met jouw vervelende puistjes!

DC Balance

Let’s connect!

Fijn dat je mijn blog leest. 
Wil je graag nog wat meer te weten komen? 
Volg mij dan zeker op instagram (dc.balance) 
of op facebook (schoonheidssalon DC Balance)

Lieve groetjes
Renée